Szukam winy w sobie ! Każda decyzja jest możliwa - mówił Włodzimierz Czarzasty

Słuchaj wywiadu Włodzimierza Czarzastego w RM FM→TUTAJ!

Włodzimierz  Czarzasty był  gościem  redaktora Roberta  Mazurka w  programie  Poranna  Rozmowa   RMF  FM . Serdecznie  zapraszamy  do  wysłuchania   całej  rozmowy.

Między  innymi  jest  w niej  mowa  o   tym jakie  zdaniem  Włodzimierza  Czarzastego Lewica  popełniła  błędy  w  ostatniej  kampanii  do  Parlamentu  Europejskiego  i  jakie  wnioski  z  tego  należy  wyciągnąć. Zastrzegł  jednak, że  nie  będą  to  wnioski  i  działania  natychmiastowe, gdyż  sprawa  wymaga  głębokiej  analizy  i  badań.Każda decyzja jest możliwa. Zbierzemy zarząd, zbierzemy radę krajową. Ja dopuszczam w swojej głowie każdą decyzję - powiedział, sugerując, że w grę wchodzi nawet jego rezygnacja - mówił.

Jeżeli chodzi o wynik wyborów, zrobiliśmy masę błędów. Musimy sobie je wszystkie spisać i na bazie tych błędów oraz rzeczy, które się wydarzyły, podjąć stosowne decyzje.

Zrzut ekranu 2024 06 14 190239

Jakie to błędy? Po pierwsze, konstrukcja list. Musimy także być bardziej wyraziści w rządzie i mocniej walczyć o sprawy, które obiecaliśmy ludziom w kampanii wyborczej. Musimy się odnaleźć w nowej sytuacji, pierwsze pół roku jest dla nas ewidentnie niekorzystne.

Nie szukam winy na zewnątrz, szukam jej w sobie.

Wnioski jutro czy pojutrze nie będą wyciągnięte. Musimy przeprowadzić olbrzymie badania, one zostaną przeprowadzone we wrześniu i odpowiedzieć na pytanie: dlaczego kobiety na nas nie głosowały, dlaczego młode pokolenie na nas nie zagłosowało. Dotknęła nas polaryzacja, mamy wiele do przemyślenia.

Nie jestem zarozumiały i pewny siebie. Widzę popełnione błędy i jeżeli kwestią ich poprawy będzie zmiana kierownictwa, to Zarząd Krajowy i Rada Krajowa podejmie w tej sprawie stosowne decyzje.

Przejmowałem partię, kiedy ona wypadła z Sejmu i była na poziomie 2 procent, po 4 latach wróciliśmy do Sejmu, a teraz po 18 latach wróciliśmy do rządu. W tej chwili mamy wtopę jeżeli chodzi o wybory samorządowe i wybory europejskie.

Włodzimierz Czarzasty, wicemarszałek Sejmu i współprzewodniczący Nowej Lewicy
RMF FM, 12 czerwca 2024 r.

[Opr.Jolanta Luty,AL,wykorzystano materiały Lewica.org.pl]

Radom, dnia 14 czerwca 2024r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!