image_intro_alt

Po raz pierwszy od 5 lat Rada Miasta udzieliła Prezydentowi Radomia wotum zaufania i absolutorium!

Prezydent  Radosław  Witkowski  z  absolutorium  oraz  wotum  zaufania!

W poniedziałek, 24 czerwca  2024r.  odbyła   się   sesja absolutoryjna Rady Miejskiej w Radomiu. Radni  zdecydowali   o udzieleniu absolutorium oraz wotum zaufania dla prezydenta Radosława Witkowskiego.

Po  raz  pierwszy  od  5  lat    Rada Miejska  uchwaliła  absolutorium  dla  Prezydenta  Radosława  Witkowskiego. Wcześniej  radni PiS  celowo  blokowali  udzielenia  absolutorium  oraz  wotum  zaufania  Prezydentowi z  pobudek  czysto  politycznych.

Zmiana  układu   władzy  w Radzie  Miejskiej po  ostatnich  wyborach samorządowych  spowodowała  to ,że  większość  w radzie  ma  Radomski  Pakt  Samorządowy. Wszyscy  radni  Paktu  Samorządowego , w  tym  radny  Lewicy  Jan  Pszczoła,  zagłosowali  zgodnie  za  udzieleniem Prezydentowi  absolutorium oraz  wotum  zaufania.

Zarówno  za  wotum  zaufania  jak  i  za  absolutorium  zagłosowało  13  radnych  Paktu  Samorządowego,   8  radnych   było  przeciw, 1  radny  wstrzymał się od  głosu. Nieobecnych  było  3  radnych.

Zrzut ekranu 2024 06 24 120514 wynik głosowania za wotum zaufania

W  dyskusji  nad  wotum  zaufania, po  wystąpieniu  Prezydenta, który  przedstawił  raport  o  stanie  miasta ,    wzięli  udział   między  innymi  Prezydenci:  Katarzyna  Kalinowska, Marta  Michalska-Wilk  oraz  Łukasz  Molenda, a  także  radni  Robert Utkowski., Piotr  Szprendałowicz, Magdalena  Lasota  oraz  Wioletta  Kotkowska, która   trafnie  zauważyła, że wotum zaufania prezydentowi udzielili przede wszystkim mieszkańcy w ostatnich wyborach.

rm 14

rm 1

rm 11

To była merytoryczna dyskusja, zarówno nad raportem, jak i również nad sprawozdaniem finansowym. Przed nami trudne czasy, które są spowodowane tymi kilkoma latami złego finansowania samorządów prowadzonego przez PiS. Więc moje nadzieje tym bardziej rosną na dobrą współpracę z polskim rządem, jak i również z Radą Miejską — powiedział Radosław Witkowski.

W programie sesji były  również m.in. zmiany w uchwale stypendialnej, plany utworzenia Miejskiego Urzędu Pracy czy dyskusja o sytuacji Radomskiego Szpitala.

[Opr.Jolanta Luty,AL,EB,wykorzystano materiały z Sesji RM/

Radom, dnia 24 czerwca 2024r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!